Notícies

Compartint decisions: quins canvis es necessiten?

Compartint decisions: quins canvis es necessiten?

La tecnologia, molt present en les XXXVIII Jornades d'Economia de la Salut

Els passats dies 20, 21 i 22 de Juny es van celebrar a Las Palmas (Gran Canària) les trentavuitenes Jornades d’Economia de la Salut, organitzades anualment per l’Associació d’Economia de la Salut (AES). Titulat “Compartint decisions: quins canvis es necessiten?”, el congrés tenia com a objectiu aprofundir i debatre sobre la relació i la presa de decisions entre professional assistencial i ciutadà (tema molt relacionat als projectes DPAX impulsats per la Fundació TIC Salut Social sobre transformació digital en l’entorn salut). Va acollir vora tres-cents projectes d’arreu de l’estat en forma de ponències, comunicacions, pòsters i d’altres, entre les quals l’experiència mResist, projecte coordinat per la Fundació (enllaç al pòster presentat a la jornada).

Els tres dies de congrés han deixat anàlisis molt valuoses relatives als determinants socioeconòmics sobre la salut, les desigualtats de gènere i la salut maternoinfantil, el càncer, la dependència, la política del medicament, el final de vida, la gestió sanitària i hospitalària, les cures informals, les desigualtats i l’equitat, la política i planificació sanitària… Però la tecnologia també ha estat present de manera explícita en les nombroses comunicacions i ponències sobre mineria de dades (Centre de Supercomputació de Barcelona), l’ús de dades sanitàries com a peça clau en la intel·ligència dels sistemes de salut (Institut Aragonès en Ciències de la Salut) i la nova salut ubiqua uHealth (Unitat d’Investigació en Telemedicina i eHealth de l’Institut de Salut – Carlos III). L’Economia de la Salut sap que la innovació és un element clau en l’entorn salut i per tant és imprescindible entendre-la i avaluar-la per guiar la seva implementació de la millor manera possible.

Entre les nombroses entitats provinents del sector públic català que hi han participat en destaquem els companys de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), l’Hospital Clínic, el Servei Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, el Consorci de Salut i Social de Catalunya, l’Unió Catalana d’Hospitals i el Banc de Sang i Teixits, entre d’altres. Cal destacar que només un terç dels socis de l’entitat són economistes, fet que subratlla el caràcter multidisciplinari tant de les jornades com de l’Economia de la Salut en general. A més, a l’entiat ja hi ha un 41% de dones i aquestes són majoria a la Junta Directiva.

Butlletí Flash TICSS

Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email

Email