Com està transformant la mHealth la sanitat a la Xina i als EUA, les dues majors economies mundials?

Autor: Adrià G.Font   /  9 d'abril de 2014

El nombre de connexions mòbils al món segueix augmentant i gran part d’aquest creixement futur s’espera que es produeixi a la regió de l’Àsia-Pacífic. En concret, Rússia té el nivell més alt de penetració de telèfons mòbils per habitant, amb un 180%, seguida de Vietnam, amb un 150%, i Indonèsia, amb un 120%. No obstant això, la Xina i l'Índia són les àrees amb el major número d’aparells mòbils al món. 

La implementació de la mobilitat i de la banda ampla contribueix de forma positiva a l’economia. L’Acadèmia Xinesa de Recerca en Telecomunicacions (CATR) sosté que l’extensió de les connexions de banda ampla mòbils al país beneficia en gran mesura a les comunitats rurals xineses, on hi viuen un de cada quatre usuaris d’Internet del país. Segons una enquesta de juny de 2013 del Centre d’Informació sobre la Xarxa a Xina (CNNC), el 78,9% dels internautes de les àrees rurals es connecta a Internet mitjançant el telèfon mòbil. Aquesta dada suggereix que existeix una gran oportunitat per utilitzar la mHealth en aquestes àrees, on el ratio de professionals de la salut per persona és la meitat que  a les zones urbanes de Xina. 

De fet, el creixement del número de persones amb malalties cròniques i l’envelliment de la població estan pressionant el sistema de salut xinès. Aquests són els mateixos problemes als que ha de fer front els Estats Units, on la cronicitat representa en l’actualitat fins al 75% de la despesa total en salut i de cara al 2050 es preveu que una de cada cinc persones superarà els 65 anys. 

Davant d’aquest escenari futur, la resposta del Govern de Xina ha estat contundent: ha creat el Pla de Treball Xinès de Prevenció de Malalties Cròniques 2012-2015, amb l’ús d’aparells mòbils per monitoritzar els pacients com a una de les peces clau. 

El mercat de la mHealth, en alça

Segons el model per preveure el creixement de la mHealth que ha confeccionat la GSMA, el 2017 la Xina serà el país del món amb el major percentatge del mercat de la salut mòbil, amb un 37% del total, seguida del Japó, amb el 21%.

Avui dia ja existeixen 2.000 aplicacions mòbils creades a la Xina. Tot i la xifra, la ràtio d’ús per usuari encara és baixa. Se sap que en l’actualitat només un 2,9% dels telèfons mòbils dels ciutadans xinesos tenen alguna aplicació de mHealth instal·lada, un percentatge que es preveu que arribi al 30% el 2015. No obstant això, en només un any –del 2012 al 2013- el mercat de la mHealth hi ha crescut un 17,7% i s’estima que a la fi de 2017 el mercat superarà els 10.000 milions de iuans (1.170 milions d'euros). 

D’altra banda, també s’espera una explosió del mercat xinès d’aparells wearables. A més, el mercat de serveis de monitorització al país arribarà el 2017 als 1.200 milions de dòlars , amb el 90% dels ingressos provinents de solucions per a la gestió de les malalties cròniques, que s’espera que domini el mercat global de la salut mòbil. Els altres dos subsectors que els indicadors apunten que creixeran són el de diagnòstics i el de tractaments. El mercat dels sistemes de videoconferències, que permet accedir a serveis mèdics a baix preu però d’alta qualitat en zones amb pocs recursos, també ha experimentat un augment del 28,24% el 2013.

Als Estats Units, l’ús de la mHealth també s’estén ràpidament. Segons una enquesta nacional duta a terme pel Pew Internet and American Life Project el 2012, el 31% dels qui van respondre ja feien servir els seus telèfons mòbils per cercar informació mèdica o de salut a Internet. Respecte al 2010, un 37% més dels qui tenien un smartphone ja usava apps per monitorar o gestionar la seva salut. 

L’objectiu: superar les barreres en mHealth

Tot i les oportunitats emergents, l’informe del Center for Technology Innovation de The Brookings Institution assenyala els obstacles per superar en el camí cap a l’expansió de l’ús de la mHealth tant a la Xina com als Estats Units:

  • Malgrat tot, el mercat encara és petit a ambdós països, en fase d’introducció. Per tal d’accelerar-ne el creixement, cal fomentat la cooperació entre operadors de telecomunicacions, centres de salut, professionals mèdics i pacients. 
  • Existeixen reptes en l’àmbit legislatiu i polític. En l’actualitat, el Ministeri de Salut de la Xina no permet el tractament de pacients o les prescripcions mitjançant aparells mòbils. Als EUA, en canvi, la preocupació més important és el reemborsament dels serveis de mHealth. Cap assegurança, ni pública ni privada, cobreix el cost de les consultes, diagnòstics o tractaments via salut mòbil.
  • Hi ha manca de regulació i d’estàndards de programari i de maquinari, tant a la Xina com als Estats Units. Aquesta és una raó molt important que impedeix el desenvolupament del sector.

Si se superen aquests obstacles, els autors de l’informe apunten que la mHealth, sens dubte, optimitzarà l’eficiència dels sistemes sanitaris de la Xina i dels Estats Units, reduint errors i racionalitzant els processos mèdics, a més de millorar l’experiència del pacient. D’altra banda, l’expansió de l’ús de la salut mòbil contribuirà a emmagatzemar de forma adequada les dades de salut i analitzar-les, el que permetrà que les administracions realitzar millors decisions informades en matèria de sanitat.  

Referència bibliogràfica 

  • Xiaohui, Y. et al. mHealth in China and the United States: How Mobile Technology is Transforming Healthcare in the World’s Two Largest Economies. China Academy of Telecommunication Research of MIIT and Center for Technology Innovation at Brookings, 2014 [accés: 3 d’abril de 2014]. Disponible a: http://www.brookings.edu/...