Central de Resultats: una aposta clau del Govern per millorar la salut dels catalans

Autor: Adrià G.Font   /  27 d'agost de 2015

Des de l’any 2010 es recullen i s’analitzen els resultats i indicadors de qualitat de l’assistència dels centres del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). Es tracta d’un instrument únic a Europa d’aquestes dimensions.

Millores

Els informes analitzen dades per proposar millores, com per l’exemple, l’impacte en la supervivència i despesa associada a la fractura de fèmur en les persones grans a Catalunya. L’informe recull que 8.172 persones més grans de 65 anys van patir una fractura de fèmur l’any 2013, sent l’estada mitjana a l’hospital d’11,1 dies i la mortalitat hospitalària del 5% i l’anual del 24%.
Davant aquestes dades, el Departament de Salut pot recomanar accions per prevenir caigudes: revisar la medicació, especialment els fàrmacs relacionats amb el risc de caigudes com són l’ús de benzodiazepines. I d’altra banda recomana revisar el mobiliari de la llar de les persones grans per tal d’assegurar-se, per exemple, que hi ha agafadors al bany, que no hi ha estores que puguin provocar caigudes o que la casa té una bona il·luminació.

Balanç

Els informes també fan un balanç exhaustiu de la sanitat catalana.

  • L’Índex de satisfacció global en l’atenció ambulatòria especialitzada a Catalunya és de 7,8 sobre 10.
  • El percentatge d’intervencions de cirurgia major ambulatòria ha augmentat des del 52,4% l’any 2009 al 58,4% l’any 2014.
  • Un 69,3% de persones van al seu domicili després d’haver estat ingressades en un centre de convalescència; un 43,9% d’elles han millorat el seu estat funcional.
  • El percentatge de mortalitat a 30 dies de l’alta hospitalària per les malalties greus seleccionades com un infart agut de miocardi, un ictus o una insuficiència cardíaca congestiva ha baixat entre el 2011 i el 2014.
  • L’ús dels centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) s’ha incrementat un 27,6% en sis anys. Aquestes xifres s’expliquen en part perquè els centres detecten més i millor.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va destacar durant la presentació la importància de poder disposar d'un instrument únic com aquest a l'Estat espanyol i va afegir que es tracta d’un instrument "prou consolidat", únic a l’Estat, i únic a Europa d’aquestes dimensions, que ha permès millorar "l'eficiència del sistema sanitari públic català".

El detall dels informes de la Central de Resultats es pot consultar en el següent enllaç:
http://observatorisalut.gencat.cat/ca/central_de_resultats/informes_cdr/dades_actuals/