Notícies

Catalunya és pionera en la inversió R+D en el sector salut i l’aplicació de les TIC als centres sanitaris

Catalunya és pionera en la inversió R+D en el sector salut i l’aplicació de les TIC als centres sanitaris

El proper 29 d’abril, de 9:30h a 14:15h, el Tecno Campus de Mataró (Carrer d’Ernest Lluch, 32, Mataró) acollirà una nova edició de les Jornades d’Innovació TIC (JIT) centrada en el sector de la salut. L’esdeveniment, organizat pel Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) i el Clúster Digital, compta amb el suport d’ACCIÓ i de TIC Salut Social i neix amb la voluntat de debatre
sobre l’impacte de la tecnologia en l’àmbit de la salut, tant des de l’òptica del tractament de les dades com de la tecnologia aplicada a la cirurgia.

Segons l’estudi d’ACCIO ‘Les ciències de la vida a Catalunya’ d’abril de 2018, la innovació és una de les principals característiques del sector català de les ciències de la vida: té més de 95 spin-off actives i 352 start-ups, i durant els últims 5 anys s’han creat més de 200 empreses relacionades. A més, la neurociència, la genòmica i l’epigenètica estan classificades com les principals capacitats de la bioregió catalana per Biocat, l’agent estratègic i catalitzador del sector de les ciències de la vida català.

En la jornada es farà una conferència central, a càrrec del Dr. Josep Maria Campistol, director general de l’Hospital Clínic de Barcelona, es parlarà sobre un dels avenços tecnològics més important del darrers anys: una operació retransmesa en directe gràcies la tecnología 5G. Aquesta acció es va presentar al públic durant la darrera edició del Mobile World Congress i va evidenciar com aquesta col·laboració entre la tecnologia i les instal·lacions mèdiques més avançades representa una gran oportunitat d’incorporar tecnologies que seran de gran utilitat per als pacients i per a la societat.

L’ús de la tecnologia 5G permetrà en els propers anys, la sincronització de tots aquells dispositius necessaris que permeten connectar simultàniament a diferents especialistes de tot el món i millorar, així, les condicions de qualsevol tipus d’operació quirúrgica, a més de moltes altres opcions que s’obren gràcies al 5G.

Però en el sector de la salut hi ha moltes més aplicacions, com l’ús de robots per portar les safates del menjar a les habitacions d’un hospital, o l’ús de màquines que seleccionen els medicaments precisos per a cada pacient.

La tecnologia aplicada al camp de la salut avança ràpid i els centres de salut utilitzen noves eines que els hi serveixen des de la investigació al diagnòstic, i que milloren la mesura i el tractament. Gràcies a la tecnologia digital es pot millorar la rapidesa en la detecció i en la precisió de patologies en totes les disciplines mèdiques.

Les noves necessitats socials i demogràfiques i els canvis tecnològics i la sostenibilitat estan al centre de les polítiques públiques pel que fa a la salut. Per explicar la importància de definir el model sanitari català, comptarem amb la presència del Dr. Manel Balcells, Doctor en Medicina i titulat en gestió sanitària; actual president del Consell Assessor del Departament de Salut i director del CIMTI i comissionat de salut de Leitat-Centre Tecnològic i membre del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i Progrés de la Sanitat (CASOST).

I per tenir una visió més àmplia de la implicació de la tecnologia en el sector salut, també comptarem amb diversos experts que abordaran temes d’interès com el tractament de les dades dels pacients, alhora que es debatrà sobre la protecció de les dades pròpies que generen els centres de salut.

La jornada es podrà seguir per streaming des del canal Youtube del CTecno.

Data: Dilluns, 29 d’abril
Hora: 9h a 14h
Localització: Tecno Campus Mataró (Parc TecnoCampus Mataró-Maresme, Carrer d’Ernest Lluch, 32, 08302 Mataró)

Gabinet de premsa de CTecno: Mireia Baeta mbaeta@ctecno.cat

Gabinet de premsa del Clúster Digital: Adrià Gratacós press@bottini.cat

Butlletí Flash TICSS

Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email

Email